Mocznik – niezastąpiony humektant

Mocznik stanowi około 30% warstwy rogowej naskórka. Odpowiada za jego nawilżenie i elastyczność. Jest higroskopijny i wzmacnia barierę ochronną skóry. To powszechny składnik kosmetyków, zwłaszcza przeznaczonych do pielęgnacji skóry z problemami dermatologicznymi1.

Co to jest mocznik?

Mocznik (łac. urea) jest organicznym związkiem chemicznym – diamidem kwasu węglowego. To jeden ze składników naszego naturalnego czynnika nawilżającego (ang. natural moisturizing factor – NMF), który odpowiada za regulację przezskórnej utraty wody (ang. transepidermal water loss – TEWL). Stężenie NMF (w tym mocznika) w organizmie maleje wraz z wiekiem, a także przy niektórych chorobach, takich jak atopowe zapalenie skóry (AZS) i łuszczyca1.
Mocznik jest humektantem – substancją o właściwościach silnie higroskopijnych, zatrzymujących wodę poprzez jej wiązanie. Wzmacnia barierę ochronną skóry dzięki wpływowi na enzymy syntezy lipidów i ekspresję peptydów drobnoustrojowych1.
W 1957 roku Albert Kligman w pracy „Dermatologic uses of urea”2 zwrócił uwagę na proteolityczne i bakteriostatyczne właściwości mocznika. W tym samym czasie stał się on jednym z najpowszechniej wykorzystywanych składników nawilżających i keratolitycznych (złuszczających)2.

Różne stężenia, różne zastosowania

Nie każdy dermokosmetyk z mocznikiem będzie działał w ten sam sposób. Produkty te można podzielić ze względu na stężenie tej substancji i przypisane mu właściwości:

  • 5% – wygładzenie, łagodne nawilżenie. Kremy z niską zawartością mocznika mogą być stosowane na twarz;

  • 10% – nawilżenie. Kremów i balsamów z 10% stężeniem mocznika używa się do pielęgnacji suchych łokci, dłoni i kolan, a także na całe ciało, a żeli – wspomagająco w terapii przeciwłupieżowej;

  • 15% – intensywne nawilżenie. Te kosmetyki stosuje się w celu zapobiegania nadmiernemu złuszczaniu i rogowaceniu skóry stóp, łokci i kolan;

  • 30% – złuszczanie. To stężenie mocznika jest już dość wysokie. Kremy i żele z mocznikiem 30% są używane do pielęgnacji skóry z tendencją do rogowacenia, w tym skóry głowy;

  • 40% – intensywne złuszczanie. Dermokosmetyki ze stężeniem mocznika 40% (jednym z najwyższych dostępnych) są przeznaczone do obszarów z silną tendencją do rogowacenia, a także w rogowaceniu podpaznokciowym.

Kosmetyki z mocznikiem może więc stosować każdy – wystarczy dobrać jego stężenie do swoich potrzeb. Sprawdzi się on jednak przede wszystkim w pielęgnacji skóry osób zmagających się z nadmiernym rogowaceniem, potrzebujących intensywnego nawilżenia, w tym z problemami dermatologicznymi w obrębie głowy i paznokci.

Mocznik – superfood dla skóry

Choć przez przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny przewijają się coraz to nowe superskładniki, wydaje się, że producenci nieprędko zrezygnują z wykorzystania mocznika w swoich recepturach. Urea jest sprawdzoną, bezpieczną, antybakteryjną substancją, która doskonale nawilża i złuszcza naskórek, a przy tym prawie nie powoduje działań niepożądanych1.

Dobry wybór między różnymi stężeniami mocznika zapewnia nasza linia Cerkoderm.

Sprawdź, których kosmetyków z mocznikiem potrzebujesz w codziennej pielęgnacji.

Piśmiennictwo

1. Maj M, Rudnicka L. Mocznik: klasyczny składnik w nowej odsłonie stosowany w miejscowych preparatach dermatologicznych. Aesthetica. 2021; 47(5):26-29. https://aesthetica.com.pl/clients/25/files/files/AE-47_web3.pdf (dostęp: 5.05.2021).

2. Kligman AM. Dermatologic uses of urea. Acta Derm Venereol. 1957; 37(2):155-159.

Poczytaj o tym, co ważne dla skóry